Tom, fiere trainer van een team

Voor Tom en Kurt was het een uitdaging om een G-voetbalteam op te starten bij de lokale voetbalclub. Ze konden niet inschatten wat dit teweeg zou brengen. Hun doel was niet om een apart team op te starten maar een geleidelijke inclusie van de jongeren in het clubleven mogelijk maken, …. Heel wat jongeren willen gewoon bij de club horen, mee supporteren, deel zijn van de club. Na een jaar van wekelijkse trainingen en het organiseren van wedstrijden op de club, kwamen er toch wel wat bezorgde vragen rond het g-team vanuit het bestuur, ouders en leden .

Alle vragen werden samen met de leden en bestuur besproken, eventuele knelpunten (zoals het te hoge lidgeld) werden weggewerkt. Maar ook de kansen werden bekeken. Geleidelijk aan veranderde de sfeer. Het werd geen ‘apart’ verhaal meer van het g-team. Het bestuur zocht samen met de initiatiefnemers naar manieren om de jongeren erkenning te geven binnen de club. Samen met de g-sporters bedachten ze wat een betekenisvolle deelname aan het clubleven kan zijn rekening houdend met elke unieke persoonlijkheid en de mogelijkheden in de club:  Viktor hield van ‘tappen’ en mocht op woensdag mee achter de toog van de cafetaria, Dario is gepassioneerd door de ‘lijnen’ van het voetbalveld en knapt de velden op met Pol op zondag na de wedstrijd van de eerste ploeg, Stefanie begon met een scheidsrechtersopleiding,  Hassan, Eva, Odin en Xavier voelden zich thuiskomen bij hun 2 trainers en kijken uit naar de wekelijkse trainingen en matchen.

Sleutel: inzetten op communicatie, betrokkenheid en het belang erbij te horen
De club is er in geslaagd om verbondenheid te creëren. Door in gesprek te gaan met elkaar heeft de club de angst, scepticisme en bezorgdheden die er waren rond het nieuwe team, weg kunnen werken. De club erkende en haar leden erkenden zo het recht op deelname, sporten en voetballen. Verbondenheid met de club en het gevoel ergens bij te horen zijn belangrijke sleutels voor elk individu. Het gecreëerde gemeenschapsgevoel zorgt voor veiligheid en bevordert zo de levenskwaliteit. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *