Nieuws

Geen plaats in het buitengewoon onderwijs? Geef ze een plek in echt inclusief onderwijs

Er is weer heel wat commotie over het tekort aan plaatsen in buitengewoon onderwijs, 700 al in Antwerpen. Wanhopige ouders hebben een filmpje gemaakt (De Standaard 30 april). Ons antwoord hierop staat in het opinieartikel in De Standaard van 3 mei 2024 (https://www.standaard.be/cnt/dmf20240502_96327843) . Maak werk van echt inclusief onderwijs. Breng (genoeg) zorg en ondersteuning naar het gewoon onderwijs i.p.v. meer plaatsen te creëren in aparte instellingen. Hervorm het gewone onderwijs, maak het meer toegankelijk. Leidt leerkrachten op. Spill biedt hierover opleidingen aan. Lees ook het opinieartikel van september ’23: https://www.standaard.be/cnt/dmf20230905_96613398

SPILLvzw bij Kindcentrum De Kroevendonk

Kindcentrum de Kroevendonk in Roosendaal organiseerde (4 oktober 2023), als onderdeel van de openingsweek van hun nieuwe gebouw, een mini-symposium.

SPILLvzw bij Kindcentrum De Kroevendonk

Directeur Teun Dekker opende de namiddag. Hij nam ons mee naar het prille begin. De start van een mooi avontuur vond plaats in een klein lokaal met de volle overtuiging dat er een school moest komen waar alle kinderen uit wijk welkom waren. En met ‘alle kinderen’ bedoelt Teun ook echt ALLE kinderen. “We weten niet hoe. We doen het gewoon.” ‘De Kroevendonk is de wijk intussen ontgroeid. Het is de wens van Teun dat ze geen voorbeeld blijven voor Nederland, omdat er over het hele land ‘Kroevendonken’ zichtbaar moeten worden. Het Kindcentrum in Roosendaal is zeker niet volgroeid. Ook hier wordt het team geconfronteerd met situaties waar ze nog geen weg mee weten. Met een open blik gaan ze de uitdaging aan. Niet vanuit handelingsverlegenheid, maar vanuit de motivatie net handelingsbekwaam te worden.

Emiel van Doorn (medeoprichter en bestuurslid van StiBCo) begeleidt scholen, docenten en andere onderwijsdeskundigen bij de invoering van ontwikkelingsgericht en inclusief onderwijs. Hij steekt van wal met een statement “Geloof in ontwikkeling altijd!”. Dit geldt niet alleen voor de leerlingen. Ook leerkrachten en docenten moeten geloven in hun eigen ontwikkeling om inclusief onderwijs te realiseren. Het is eenvoudig, elke school is inclusief als en alleen als we durven loslaten. De norm staat groeien naar inclusie in de weg. Onderwijs is echter geen doel, maar een middel om te komen tot ontwikkeling en leren. “Samen” is het codewoord, want samen zijn we slimmer.

Het mini-symposium werd afgesloten met een panelgesprek. Merel (oud-leerling), Maud (ouder), Linda (ouder) en Emiel deelden hun ervaringen met ons. Het is duidelijk, inclusie is de enige échte manier van samenleven. Een uitspraak van Maud vat dit perfect samen: “Je kunt elkaar pas ontmoeten als je er bent.” Deze overtuiging verwerkt Maud op een wonderlijke manier in haar zelfgeschreven nummers. We mochten er gedurende de middag van proeven.

Tijd om de benen te strekken. Tijdens een wandeling door het gloednieuwe gebouw maakten we kennis met enkele teamleden. We keren zeker nog eens terug als iedereen zijn plekje gevonden heeft en het leven in Kindcentrum De Kroevendonk op volle toeren draait. De eerste kennismaking smaak naar meer.

Ook wij

Beno Schraepen en William Boeva schreven een voorwoord bij het boek ‘Ook wij’ van Brent Basyn, Sofie De Schryver en Lucas Van Hijfte. Het boek bevat vijftien getuigenissen over inclusief onderwijs. Uitg. bij Garant, 144 blz. Meer info: www.ookwij.be

Beno Schraepen (auteur van Excluses, Docent AP Hogeschool, Docenten voor Inclusie, lid van de Raad van Bestuur van Spill vzw), Katrien De Baets & Femke Houbrechts (Konekt), Luc Perdieus & Kristel Gevaert (Hart voor Handicap, Initiatiefnemers project Onwijs onderwijs) publiceerden een sterk stukje opinieartikel in De Standaard van 6 mei 2023: “Ben Weyts, koele minnaar van inclusief onderwijs”, met een kritiek op het nieuwe ondersteuningsdecreet. Spill is het helemaal eens met deze kritiek. De ondersteuning blijft onvoldoende, en de trend naar meer verwijzing naar Buitengewoon Onderwijs blijft aanhouden. Zo wordt het VN verdrag helemaal uitgehold. Antwerpen heeft zogezegd 600 plaatsen buitengewoon onderwijs tekort. Als scholen alle kinderen die “anders” zijn of meer zorg vragen blijft verwijzen, zal dit alleen maar toenemen.

Zomerschool Feuerstein Praag 30/6 tot 10/7/2024

Meer info: www.icelp.info

PANO reportage over inclusief onderwijs : interview met Beno Schraepen op woensdagavond 5 -10-22

Op woensdag 5 oktober 2022 bracht PANO een stand van zaken over inclusief onderwijs, waarin een interview met Beno Schraepen, lid van de raad van bestuur van SPILL vzw, en auteur van “Exclusies” samen met William Boeva. Nog te zien op VRT MAX. Nadien schreven Jo Lebeer, Evy Beniest, Nancy Lievyns en Dany de Vooght een reactie. Lees meer…