Nieuws

SPILLvzw bij Kindcentrum De Kroevendonk

Kindcentrum de Kroevendonk in Roosendaal organiseerde (4 oktober 2023), als onderdeel van de openingsweek van hun nieuwe gebouw, een mini-symposium.

SPILLvzw bij Kindcentrum De Kroevendonk

Directeur Teun Dekker opende de namiddag. Hij nam ons mee naar het prille begin. De start van een mooi avontuur vond plaats in een klein lokaal met de volle overtuiging dat er een school moest komen waar alle kinderen uit wijk welkom waren. En met ‘alle kinderen’ bedoelt Teun ook echt ALLE kinderen. “We weten niet hoe. We doen het gewoon.” ‘De Kroevendonk is de wijk intussen ontgroeid. Het is de wens van Teun dat ze geen voorbeeld blijven voor Nederland, omdat er over het hele land ‘Kroevendonken’ zichtbaar moeten worden. Het Kindcentrum in Roosendaal is zeker niet volgroeid. Ook hier wordt het team geconfronteerd met situaties waar ze nog geen weg mee weten. Met een open blik gaan ze de uitdaging aan. Niet vanuit handelingsverlegenheid, maar vanuit de motivatie net handelingsbekwaam te worden.

Emiel van Doorn (medeoprichter en bestuurslid van StiBCo) begeleidt scholen, docenten en andere onderwijsdeskundigen bij de invoering van ontwikkelingsgericht en inclusief onderwijs. Hij steekt van wal met een statement “Geloof in ontwikkeling altijd!”. Dit geldt niet alleen voor de leerlingen. Ook leerkrachten en docenten moeten geloven in hun eigen ontwikkeling om inclusief onderwijs te realiseren. Het is eenvoudig, elke school is inclusief als en alleen als we durven loslaten. De norm staat groeien naar inclusie in de weg. Onderwijs is echter geen doel, maar een middel om te komen tot ontwikkeling en leren. “Samen” is het codewoord, want samen zijn we slimmer.

Het mini-symposium werd afgesloten met een panelgesprek. Merel (oud-leerling), Maud (ouder), Linda (ouder) en Emiel deelden hun ervaringen met ons. Het is duidelijk, inclusie is de enige échte manier van samenleven. Een uitspraak van Maud vat dit perfect samen: “Je kunt elkaar pas ontmoeten als je er bent.” Deze overtuiging verwerkt Maud op een wonderlijke manier in haar zelfgeschreven nummers. We mochten er gedurende de middag van proeven.

Tijd om de benen te strekken. Tijdens een wandeling door het gloednieuwe gebouw maakten we kennis met enkele teamleden. We keren zeker nog eens terug als iedereen zijn plekje gevonden heeft en het leven in Kindcentrum De Kroevendonk op volle toeren draait. De eerste kennismaking smaak naar meer.

Ook wij

Beno Schraepen en William Boeva schreven een voorwoord bij het boek ‘Ook wij’ van Brent Basyn, Sofie De Schryver en Lucas Van Hijfte. Het boek bevat vijftien getuigenissen over inclusief onderwijs. Uitg. bij Garant, 144 blz. Meer info: www.ookwij.be

Beno Schraepen (auteur van Excluses, Docent AP Hogeschool, Docenten voor Inclusie, lid van de Raad van Bestuur van Spill vzw), Katrien De Baets & Femke Houbrechts (Konekt), Luc Perdieus & Kristel Gevaert (Hart voor Handicap, Initiatiefnemers project Onwijs onderwijs) publiceerden een sterk stukje opinieartikel in De Standaard van 6 mei 2023: “Ben Weyts, koele minnaar van inclusief onderwijs”, met een kritiek op het nieuwe ondersteuningsdecreet. Spill is het helemaal eens met deze kritiek. De ondersteuning blijft onvoldoende, en de trend naar meer verwijzing naar Buitengewoon Onderwijs blijft aanhouden. Zo wordt het VN verdrag helemaal uitgehold. Antwerpen heeft zogezegd 600 plaatsen buitengewoon onderwijs tekort. Als scholen alle kinderen die “anders” zijn of meer zorg vragen blijft verwijzen, zal dit alleen maar toenemen.

Zomerschool Feuerstein Rome 16-23 juli 2023.

Meer info: www.icelp.info

Lezingenreeks Universiteit Gent Collen-Franqui Leerstoel.“Towards the end of disability?

Inaugurale les door Prof. Dr. Bernard Dan (ULB) dinsdag 28/3/23 om 17u30. Meer info: Collen-Francqui Chair for Prof. Dr. Bernard Dan — Vakgroep Revalidatiewetenschappen — Universiteit Gent (ugent.be)

Nieuwe “Feuersteinopleiding” Terneuzen, vanaf 23 maart 2023.

Instrumenteel Verrijkingsprogramma en Gemedieerde Leerervaring niveau 1.  16 halve dagen. Een samenwerking tussen Passend Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen, Spill vzw en Stichting Denksterk (Zwolle). Meer info en inschrijvingen: www.denksterk.nl

Download hier een folder

Congres voor onderwijsondersteuning ‘inclusion & disability’ 17-18 November 2022

Op 17-18 november 2022 organiseert Beno Schraepen in de AP hogeschool (Lange Nieuwstraat Antwerpen) een congres voor ondersteuners in inclusief onderwijs, in het kader van het Europese ASUMIE project. Er zijn 40 workshops. Meer info en inschrijven via Congres voor Onderwijsondersteuning ‘Inclusion & Disability’ | AP Hogeschool.

PANO reportage over inclusief onderwijs : interview met Beno Schraepen op woensdagavond 5 -10-22

Op woensdag 5 oktober 2022 bracht PANO een stand van zaken over inclusief onderwijs, waarin een interview met Beno Schraepen, lid van de raad van bestuur van SPILL vzw, en auteur van “Exclusies” samen met William Boeva. Nog te zien op VRT MAX. Nadien schreven Jo Lebeer, Evy Beniest, Nancy Lievyns en Dany de Vooght een reactie. Lees meer…