Wie zijn we

Raad van Bestuur

Overige leden Algemene Vergadering   
Niki BULCKMANS 
Jan VANTHOMME  
Ben VERMEERSCH

Een stukje geschiedenis

Vzw Spill is gegroeid uit vzw Cebco – Centrum ter Bevordering van de Cognitieve Ontwikkeling. Cebco werd in de jaren 80 opgericht in de schoot van Den Achtkanter te Kortrijk door een aantal mensen uit het buitengewoon onderwijs en de revalidatiesector. Den Achtkanter – inmiddels deel van de Ubuntu-groep – werkt met volwassenen met een verstandelijke beperking of N.A.H. Cebco richtte zich op alle leeftijdsgroepen en doelgroepen. Geënthousiasmeerd door het ideeëngoed van Reuven Feuerstein, wilden ze hier opleidingen, vormingen en onderzoek over organiseren. 

In de jaren 90 organiseerde Cebco onder de bezielende leiding van agoog Johan Warnez Cebco workshops over cognitieve activering en dynamic assessment met o.a. Prof. Feuerstein (Instrumental Enrichment, MEdiated Learning & Structural Cognitive Modifiability & Learning Propensity Assessment), David Tzuriel (Dynamic Assessment), Adina Shamir (Peer Mediation), Carl Haywood (Bright Start), Pnina Klein (MISC). Ook andere benaderingen met een cognitieve invalshoek kwamen aan bod, o.a. Gagné. Cebco wilde een cognitieve benadering promoten. Het uitgangspunt is dat beter leren omgaan met de complexe informatie van de buitenwereld en de binnenwereld mensen zelfstandiger maakt. 

In 2016 draagt Cebco de fakkel over aan een Antwerpse groep. De naam veranderde in SPiLL – Sleutels tot participatie en inclusie in Leven en Leren. De cognitieve invalshoek blijft bewaard en geactualiseerd met een belangrijk accent op inclusie, niet alleen in onderwijs, maar ook in andere levensgebieden.  De nieuwe statuten van 2017 zijn beschikbaar op http://bs-opzoeken.be/ met K.B.O nr. 0429.703.070